Erik Šandor – 2. miesto GPZ2019

Ako ste sa dozvedelio podujatí Veľká Cena Zvolena? Ste Zvolenčan, alebo ste za súťažou pricestovali?
O podujatí som sa dozvedel cez sme.sk. Teraz neviem, či mi vyhodilo pozvánku na udalosť priamo na hlavnej stránke sme, alebo som ju uvidel v regiónovej časti myzvolen.sme.sk. Následne som hľadal na Facebooku ďalšie informácie o podujatí. Bývam na dobu určitú vo Zvolene, takže som necestoval ale Zvolenčanom sa necítim byť
 
Mali ste nejakú špeciálnu prípravu na toto pudujatie?
Po cca 2 rokoch som oprášil PS3 a pustil som si GT6, na ktorom som si pustil trať z testovacieho podujatia, čo ste uskutočnili na jeseň (pozn. autora trať Mid-Field).
 
Zúčastnili ste sa na podobnej akcii aj v minulosti?
Nie, nezúčastnil som sa na ničom podobnom, ani všeobecne na verejnej súťaži som sa nezúčastnil.
 
Môžete trocha porozprávať o Vašich doterajších skúsenostiach s automobilovými simulátormi? Ktorý je Váš najobľúbenejší, a prečo?
Zaujímam sa o autá už od útleho detstva a počítačové hry boli pre mňa hlavným spojením so svetom áut pred tým, ako som získal vodičský preukaz. Začal som s arkádovým NFS (pozn. autora Need for Speed), trošku som hral na PC ešte TOCA Race Driver 3 a RACE 07 tuším. Gro mojich skúseností so simulátormi prišlo až s príchodom PS3. Tam som hral Gran Turismo 4, kým som čakal na vyjdenie GT5 a potom aj GT6.
 
Takže najobľúbenejší simulátor pre mňa je séria Gran Turismo. V tej dobe mal výborný engine a neprekonateľné množstvo áut na výber, i keď niektoré boli slabšej grafickej kvality. Páči sa mi systém kariéry, určitého levelovania sa v hre aj získavanie pretekárskych licencií. Hráčska komunita a online eventy boli super, kým ich teda nevypli (GT5 a GT6).
 
Ako ste sa k tejto záľube dostali? Koľko hodín týždenne trávite virtuálnym jazdením? Aké autá a trate Vám najviac sedia a máte najradšej?
Tak, ako som už spomínal, mám rád autá a simulátory bol môj hlavný kontakt s jazdením pred získaním vodičského preukazu. Virtuálne jazdím momentálne akurát Euro Truck Simulator 2, ako relax cca 3 hodiny týždenne. Približne v čase príchodu konzoly PS4 som presedlal na PC ako na svoj primárny zdroj virtuálnej zábavy a postupne som racing simulátory prestal hrať a viac som sa venoval iným žánrom. Ale vďaka Vášmu podujatiu som opäť dostal chuť na pretekárske hry a myslím si, že ich budem hrávať častejšie.
 
Najradšej mám oplechované autá a už je jedno, či štandardné auto, racing modifikáciu ako je napr WTCC, DTM, GT2 alebo vytrvalostný prototyp. Formule nemusím až tak, na tie sa radšej pozerám v TV. Trate mám rád technickejšie, obľúbená je napr. Spa.
 
Na akej konfigurácii jazdíte (PC, konzola)? Jazdíte na ovládači alebo na volante(aký typ volantu máte)? Máte aj kokpit podobný tomu na akcii?
PS3, monitor a volant Logitech Driving Force GT. Kokpit nemám, volant mám pripevnený na stole.
 
Máte skúsenosti aj v reálnom pretekaní? Jazdíte alebo ste jazdilina motokárach alebo okruhu, poprípade rallycross atď. a aké sú Vaše najväčšie úspechy?
S reálnym pretekaní nemám skúsenosti. Ako dieťa som bol na motokárach 2x v živote, takže pretekám čisto len virtuálne. Nie, že by som nemal záujem, skôr som nevidel príležitosť a možnosť na niečo reálne. A preto obdivujem každého, kto preteká naživo, je to už trošku iný level.
 

Ako by ste ohodnotili Veľkú Cenu Zvolena, čo sa Vám páčilo a čo nepáčilo, a čo by ste na nej radi zmenili, poprípade videli v budúcnosti?
Akcia sa mi veľmi páčila, ešte raz chcem poďakovať všetkým organizátorom a každému, kto investoval svoj čas do tejto akcie. Bol to super nápad.

Na prvý ročník to bolo na vysokej úrovni. Technické zabezpečenie bolo výborné, doplnkových akcií bolo tiež pomerne dosť, boli zaujímavé a aj tombola bola príjemné spestrenie. Oceňujem príjemné a vľúdne moderovanie Martina Matušku.

Jedno z mojich životných motto je: „Ak to nevieš spraviť lepšie, buď rád, že to niekto spravil v kvalite, akú dokázal.“ A v tomto duchu aj berte nasledovné body, ktoré by som zlepšil alebo zmenil na základe vlastných pocitov, čiže nie kritika ale pozitívna motivácia:

– Dať pred každú bránku/vchod do školy nápis, pútač alebo smerovaciu tabuľu, aby sme neblúdili a aby si akciu všimlo viac ľudí.

– Ráno pri vstupe mať človeka na informovanie ľudí, že čo sa bude diať, kde a kedy sa bude zapisovať alebo im vysvetliť, že sa vyskytli technické komplikácie. Ale chápem, že ste sa primárne snažili vyriešiť vzniknutú situáciu.

– Mať možno 2 ľudí pri volantoch, jeden zabezpečuje výmenu súťažiacich, pomoc technickú aktuálnym súťažiacim, zápis časov a druhý registruje nových súťažiacich a vysvetľuje pravidlá a informuje verejnosť o akcii.

– Na to, akú úroveň mala táto akcia, škoda že neprišlo ešte viac ľudí, ale tak to už býva pri prvých ročníkoch

Ešte raz, veľká vďaka za kvalitný event.