Tomáš Valent – 1. miesto TMM Racing Academy 2020

Po technických problémoch na začiatku šampionátu, ktoré ovplyvnili jeho štart sezóny, sa svojimi konzistentnými výkonmi postupne prebojoval do vedenia akadémie Tomáš Valent. Organizátor turnaja, Rastislav Karczub s Esports Central SK, ho požiadal, aby o sebe niečo prezradil.
 
Stal si sa celkovým víťazom podujatia Trained Monkey Modding Racing Academy, aké sú tvoje pocity?
Som veľmi prekvapený a šťastný, že som víťazom, keďže som čakal, že skončím kdesi v strede poľa
alebo ešte nižšie.
 

Odkiaľ pochádzaš a koľko máš rokov?

Pochádzam z Dubnice nad Váhom, malé mesto pri Trenčíne. Mám 24 rokov.

 

Ako si sa dozvedel o podujatí Trained Monkey Modding Racing Academy, a prečo si sa rozhodol do podujatia zapojiť?
Našiel som príspevok vo Facebookovej skupine Virtuální Závodníci CZ/SK a chcel som vyskúšať Sim Racing.

 

Zúčastnil si sa na podobnej akcii aj v minulosti?

Pred 7-8 rokmi som jazdil F1 ligu na rFactore, okrem tohto som na žiadnych akciách súvisiacich so Sim Racingom nejazdil.

 

Mal si nejakú špeciálnu prípravu na preteky v rámci tohto podujatia?
Žiadnu špeciálnu prípravu som nemal,
ale odjazdil som na tréningovom serveri pár kôl pred každými pretekmi.

 

Môžeš trocha porozprávať o Tvojich doterajších skúsenostiach s automobilovými simulátormi? Ktorý je Tvoj najobľúbenejší, a prečo?

Začínal som pred 9 rokmi na rFactor a po vylepšení výbavy som prešiel na Assetto Corsa a RaceRoom Racing Experience. Obľúbené je Assetto Corsa.

 

Ako si sa k tejto záľube dostal? Koľko hodín týždenne tráviš virtuálnym jazdením? Aké autá a trate Ti najviac sedia a máš najradšej?

Myslím si, že každý vyrastal na autíčkach. Ja som odmalička jazdil arkádové hry ako napríklad Need for Speed. Neskôr som chcel vyskúšať aj volant a tak som začal jazdiť rFactor. Týždenne strávim jazdou na simulátoroch
približne 2 hodiny, niekedy menej. Obľúbená trať je Spa-Francorchamps. Mám rád technickejšie trate, ale viem sa prispôsobiť aj iným tratiam. Čo sa týka áut, tak mám rád najmä F1 monoposty a autá, ktoré majú dobrú ovládateľnost.

 

Na akej konfigurácii jazdíš (kokpit, volant, pedále, jeden alebo tri monitory, VR)? Jazdíš okrem PC aj na konzolách (akých)?

Jazdím na klasickej kancelárskej stoličke, ktorá sa krúti jedna radosť 🙂 Volant mám Thrustmaster T150, ktorý mám upevnený na stole. Pedále sú klasické dva zo základnej verzie T150. Monitor mám 32” 4K Philips, ktorý je hlavne určený na prácu s fotografiami a videami. Konzolu som ešte nemal, ale občas si zahrám u švagra NHL.

 

Máš skúsenosti aj v reálnom pretekaní? Jazdíš alebo si jazdil na motokárach alebo okruhu, poprípade rallycross atď. Aké sú Tvoje najväčšie úspechy?

Vždy som sníval, že by som bol automobilový pretekár, ale nikdy som sa k tomu nedostal.

 

Ako by si ohodnotil Trained Monkey Modding Racing Academy, čo sa Ti páčilo a čo nepáčilo, a čo by si na nej prípadne zmenil, alebo videl v budúcnosti?

Určite oceňujem prácu zakladateľa turnaja, ktorý na tento turnaj, spolu s jeho poradcom vynaložil veľa času. Obaja mi radili, kde sa mám zlepšiť a páčilo sa mi, že mali ku každému pretekárovi nejaké rady a vždy si na to našli čas. Možno jediné čo by som zmenil, tak asi pri niektorých závažnejších incidentoch, by som zaviedol penalizácie pre vinníkov. Tiež by sa mi páčil nejaký automatický systém penalizácií pre vyhodnocovanie jazdy mimo čiar. Ináč sa mi tento šampionát veľmi páčil.