TMM Racing Academy 2020 – Rekapitulácia

Máme úspešne za sebou prvú Racing Academy. Súťaž prebiehala jeden a pol mesiaca v siedmych pretekoch, na ktorých si prišlo zajazdiť celkom 38 jazdcov, z toho na päť a viac prišlo 16 z nich. Na všetkých 7 pretekoch sa okrem administrátora zúčastnilo ďalších 5 jazdcov.

Slavomír Sudor
Jiří Macháček
Vojtěch Fiala
Tomáš Valent
Lukáš Chlipala
 

Jazdilo sa v štyroch rôznych autách. Jazdci si vyskúšali dve rôzne prednokolky (Abarth 500 EsseEsse Step 1 a Audi TT RS (VLN)), jednu SUV štvorkolku (Maserati Levante S) a pohárovú zadnokolku (Mazda MX5 Cup).

Trate boli vyberané rovnakým spôsobom, aby ponúkli čo najvačšiu rozmanitosť, či už technickej náročnosti, počasia, ako aj v kvalite gripu. Jadzilo sa na Silvertone National, Nurburgring Sprint a GP (obe trate vo verzii GT z jednoduchšou šikanou), Highlands, Vallelunga Classic, Laguna Seca a Spa. Ako najnáročnejšie sa podľa predpokladu ukázali pomerne neznáme Highlands na Maserati, kde robil šarapatu aj pomerne nízky grip, a technická Laguna Seca. Medzi najobľúbenejšie patrila Vallelunga Classic na Mazde MX5, a Spa, kde sa odohralo finále v podobe multiclass preteku.

Víťazom sa napokon stal Tomáš Valent pred Jiřím Macháčkom a Miroslavom Várošom. Z ktorých bol najmenej skúseným jazdcom práve Tomáš. Prvá Akadémia bola celkom náročným podujatím, nakoľko okrem organizácie samotných pretekov bolo potrebné po každých pretekoch prekontrolovať jazdu každého jazdca, a potom im v prípade potreby podať spätnú väzbu, aby jazdci vedeli, kde majú ešte rezervy. Boli aj dve špeciálne sedenia, kde sa preberali replay so samotnými jazdami, a kde sa do detajlov preberalo jazdecké umenie všetkých jazdcov, vyzdvihli sa skvelé reakcie na nečakané udalosti a prebrali sa krízové situácie s odporúčaním, ako sa v budúcnosti v podobných situáciách zachovať.

Okrem rýchlosti sa v Akadémii hodnotila aj čistota jazdy, za ktorú mohli jazdci získať bonusové body do tabuľky a ocenenie Prvý a Druhý Jazdec Dňa. Najviac bonusových bodov za čistotu si z náskokom odniesol Josef Bartůňek pred Petrom Molinkom st. O tretie miesto sa podelili Miroslav Vároš a Karol Serdel.

Ako organizátor, musím vyzdvihnúť veľmi konštruktívny prístup všetkých jazdcov, ktorí sa Akadémie zúčastnili. Ufónci dávali cenné rady nám pomalším. Nováčikovia trpezlivo počúvali nielen pochvaly, ale aj niekedy tvrdšiu kritiku a poctivo sa snažili zapracovať na svojich chybách. Bolo vidieť, že všetci zúčastnení brali túto ligu rovnako vážne ako akékoľvek iné preteky napriek tomu, že sa z dôvodu veľkého počtu menej skúsených simracerov očakával väčší počet jazdeckých chýb.

Víťazom gratulujeme, všetkým zúčastneným ďakujeme, asa v očakávaní tešíme na ich prihlášky do druhej sezóny, o ktorej budeme písať viac už čoskoro.

 

FH Mamoulian.