Karol Serdel – 1. miesto TMM Racing Academy 1-2021 – Kategória Silver

Po premiérovej sezóne Academy 2020, v ktorej sa umiestnil na celkovej šiestej pozícii, nastupoval Karol Serdel do druhej sezóny ako jeden z favoritov novej sezóne Academy štartujúcich v kategórii Silver. Išlo o špeciálnu kategóriu, do ktorej boli zaradení jazdci, ktorí patria v Sim Racingu medzi nováčikov, alebo pomalších jazdcov, ktorí prišli do Academy získať ďalšie skúsenosti a s nimi aj rýchlosť. Karol napriek veľmi slušnej rýchlosti, stále patrí medzi začiatočníkov online Sim Racingu. V celkovom poradí kategórie Gold, do ktorej boli zaradené aj veteráni Sim Racingu, sa Karol umiestnil na skvelom štvrtom mieste, keď mu „bedňa“ na konci sezóny unikla len o 8 bodov. O rozhovor ho požiadal organizátor turnaja, Rastislav Karczub s Esports Central SK.
 
Stal si sa víťazom Silver kategórie podujatia Trained Monkey Modding Racing Academy, aké sú tvoje pocity?
Pocity sú samozrejme super, určite som to na začiatku sezóny nečakal. Celkom mi sadli kombinácie áut a tratí, čo sa odzrkadlilo aj na celkom dobrých umiestneniach. Vlastne až na 2 preteky som bol v kategórii Silver vždy na bedni.
 
Odkiaľ pochádzaš a koľko máš rokov?
Som z Martina a mám 38 rokov.
 
Ide už o tvoju druhú sezónu v Trained Monkey Modding Racing Academy, ako si sa dozvedel o pôvodnom podujatí Trained Monkey Modding Racing Academy, a prečo si sa rozhodol do neho zapojiť?
Už si to presne nepamätám, ale tuším som niekde zazrel pozvánku na race TMM Netbis #GetReal Škoda Octavia Cupu a tam to začalo. Potom si organizoval Test Race Academy, kde sa mi celkom zadarilo, a povedal som si, prečo neskúsiť celú sezónu. A už máme za sebou dve.
 
Mal si nejakú špeciálnu prípravu na preteky v rámci tohto podujatia?
Nijak špeciálne sa nepripravujem, ak mi to čas dovolí, tak si trať a auto vyskúšam. V druhej sezóne bola super vec spoločné tréningy, kde si človek mohol vyskúšať jazdu so súpermi „nanečisto“.
 
Patríš medzi nadpriemerne rýchlych jazdcov v Akadémii, predpokladám, že si neprišiel do Akadémie ako úplný nováčik. Povieš nám, akých iných súťaží sa pravidelne zúčastňuješ?
Dlhšie som nič nejazdil aktívne. V minulosti som jazdil série F1, Gran Turismo, a podobne, ale všetko v offline móde. V online priestore som sa začal pohybovať až s TMM Racing Academy. Zúčastnil som sa aj nejakých pretekov #GetReal ligy a momentálne jazdím aj MTDRS u Motodomka v Assetto Corsa Competizione.
 
Môžeš trocha porozprávať o Tvojich historických skúsenostiach s automobilovými simulátormi? Ktorý je Tvoj najobľúbenejší, a prečo?
Ako som písal vyššie, v minulosti F1 a Gran Turismo. Momentálne je to Assetto Corsa, Assetto Corsa Competizione a najviac asi RaceRoom Racing Experience. V Assetto Corsa oceňujem možnosti modov a na RaceRoom Racing Experience sa mi veľmi páčia zvuky. Čo sa týky porovnania fyziky a jazdných vlastností, na to som „drevák“ a nebadám rozdiely.
 
Ako si sa k tejto záľube dostal? Koľko hodín týždenne tráviš virtuálnym jazdením? Aké autá a trate Ti najviac sedia a máš najradšej?
Nejak to prišlo časom. Sú dni, keď sa volantu ani nedotknem a niekedy za nim dokážem „presedieť“ celý deň, ale priemerne asi 1-2 hodiny denne. Čo sa týka obľúbených áut, tak je mi to viac-menej jedno. Z tratí je moja najobľúbenejšia Zandvoort, naopak nemusím Barcelonu.
 
Na akej konfigurácii jazdíš (kokpit, volant, pedále, jeden alebo tri monitory, VR)? Jazdíš okrem PC aj na konzolách (akých)?
Vyskúšal som rôzne playseaty a volanty, a nakoniec som zakotvil na kokpite z hliníkových profilov. Postupne som si zaobstaral DIY (“Do It Yourself“) pedále, tri monitory a volant Fanatec CSW 2,5 s F1 addonom. V minulosti som jazdil aj na PS2 a PS4, ale teraz už jazdím výhradne na PC.
 
Máš skúsenosti aj v reálnom pretekaní? Jazdíš alebo si jazdil na motokárach alebo okruhu, poprípade rallycross atď. Aké sú Tvoje najväčšie úspechy?
V reálnom pretekaní som nepopísaný list papiera (s mojou postavou by prichádzali do úvahy jedine trucky), a tak je mojim najväčším úspechom fotka s Maťom Homolom 🙂 .
 
Ako by si ohodnotil druhú sezónu Trained Monkey Modding Racing Academy, čo sa Ti páčilo a čo nepáčilo, a čo by si na nej prípadne zmenil, alebo rád videl v budúcnosti?
Ako sme už preberali po vyhodnotení finálového Academy preteku, možno by bolo vhodné prekopať bodovanie, aby aj posledný jazdec mal motiváciu bojovať až do konca. Inak nemám výhrady. Super sú tie rozbory situácii z pretekov a spoločné tréningy. Dúfam, že v organizovaní Academy budeš pokračovať naďalej a rád budem súčasťou.