TMM Racing Academy 1-2021 – Rekapitulácia

Po takmer troch mesiacoch máme za sebou druhú sezónu Trained Monkey Modding Racing Academy. Tentokrát sa do bojov zapojilo 39 jazdcov, o jedného viac ako v prvej sezóne. Päť a viac pretekov absolvovalo rovnako ako v prvej sezóne 16 jazdcov a na všetkých 7 pretekov prišlo vrátane administrátora ďalších 8 jazdcov.

Marián Kubán
Petr Molinek st.
Ladislav Oulehla
Zdeněk Pazderka
Karol Serdel
Tomáš Somogyi
Slavomír Sudor

Tomáš Valent

Aj tentokrát sa jazdilo sa v štyroch rôznych autách. Prednokolky zastupovalo Alfa Romeo Mito QV, štvorkolky Nissan GT-R NISMO a zadnokolky boli zastúpené BMW M235i Racing a P4/5 Competizione 2011.

Oproti minulej sezóne sa jazdilo na nových tratiach. Niektoré jednoduchšie, niektoré zložitejšie, vyberané tak, aby precvičili pohotovosť a schopnosť jazdcov prispôsobiť sa rozličným podmienkam a výzvam, vrátane pretekov v hmle na Silverstone International. Ďalšie trate, na ktorých sa túto sezónu jazdilo boli Barcelona Moto, Black Cat County, Brands Hatch Indy, Mugello, Red Bull Ring GP, Vallelunga Club. Napriek tomu, že sa očakávalo, že najviac potrápi fiktívna trať Black Cat County, tou najzložitejšou sa ukázalo byť Mugello, ktoré v kombinácii s divokým Nissanom GTR potrápilo snáď každého jazdca. Medzi jazdcami bola tentokrát najobľúbenejšia kombinácia BMW M235i Racing a Silverstone International, a to aj napriek spomínanej hmle.

V tejto sezóne sa menilo aj bodovanie. Body sa dali vybojovať v dvoch triedach. V kategórii Gold sa bodovali všetci jazdci, ktorí sa zúčastnili aspoň jedného preteku. Nováčikovia a jazdci s menej skúsenosťami mali vlastnú výkonnostnú kategóriu Silver. Vďaka tomuto rozdeleniu si mohlo zabojovať o titul najlepšieho Akademika viacero jazdcov. V obidvoch triedach sa v každom preteku bodovalo dvakrát. Po vzore finálových pretekov v prvej Academy, sa okrem klasického bodovania vyhodnocovalo aj bonusové bodovanie, do ktorého sa zarátavali časové penalizácie v prípade prílišného porušovania limitov trate a spôsobených kolízií.

Celkovým víťazom sa v kategórii Gold stal Miroslav Vároš pred minuloročným víťazom Tomášom Valentom. Napriek konečnému 15 bodovému rozdielu medzi týmito jazdcami, nebolo do poslednej chvíle jasné, kto sa stane víťazom. Miroslav Vároš totiž nazbieral v poslednom preteku nečakane vysoký počet trestných bodov. Od diskvalifikácie v bonusovom poradí, v ktorom získal 18 bodov, a ktoré mu napokon zabezpečili titul v druhej sezóne, ho totiž delil len jediný prešlap. Na treťom mieste skončil Slavomír Sudor, ktorý napriek štartovaniu v kategórii Silver, predvádadzal solídne výkony.

V kategórii Silver boli v hre o titul hneď od začiatku, vďaka vyrovnaným výkonom Karol Serdel a Slavomír Sudor. Slavomír Sudor napriek tretiemu miestu v kategórii Gold nedokázal v konečnom poradí preskočiť Karola Serdela, vďaka odstúpeniu v dvoch pretekoch, kde stratil dôležité body, ktorých absencia napokon rozhodla v jeho neprospech. Na treťom mieste sa umiestnil nováčik v štartovom poli akadémie, Jan Špaček, ktorý sa aj napriek tomu, že sa pridal do sezóny až v druhých pretekoch, a nie celkom vydarených Multi-Class pretekoch, dokázal svojimi výkonmi udržať na stupni víťazov.

Rovnako ako v prvej sezóne sa po každých pretekoch u každého pretekára kontrolovala jazda a dodržiavanie pravidiel. Na základe tejto kontroly potom nasledovali penalizácie do bonusového bodovania a pripravil sa feedback, ktorý bol odprezentovaný jazdcom v rámci spoločného tréningu pred nasledujúcimi pretekmi. Počas tejto kontroly sa prideľovali aj bonusové body, ktoré získali najzodpovednejší pretekári ocenení titulom Prvý a Druhý Jazdec Dňa. Počas sezóny si takto nazbieral najviac bodov za čistú jazdu Marián Kubán, ktorý prekonal o dva body Slavomíra Sudora a Josefa Bartůňka, ktorí spoločne obsadili v tomto bodovaní druhé miesto.

Pre mňa ako organizátora sa druhá sezóna javí v porovnaní s premiérovou, ako viacej vydarená a zároveň menej stresujúca, nakoľko sa jazdilo každé dva týždne, a tak bolo viacej času na prípravu. Občas sa síce objavili nejaké technické problémy, ktoré poznačili najmä posledné preteky, ale naštastie sa po skončení skončnení sezóny, vďaka niekoľkým dobrovoľníkom, ktorí pomohli s testovaním serveru, podarilo, tieto problémy odizolovať a odstrániť tak, že sa počas letných voľných pretekov už viackrát neobjavili.

Bolo opäť vidieť, že všetci zúčastnení brali túto ligu rovnako vážne ako akékoľvek iné preteky napriek množstvu simracingových nováčikov v poli. Víťazom gratulujeme, všetkým zúčastneným ďakujeme, a dúfame, že sa minimálne v rovnakom počte objavia aj v tretej sezóne, ktorá začína už o pár týždňov.

 

FH Mamoulian.