TMM Racing Academy Season 3 – Rekapitulácia

Po troch mesiacoch súťaženia, máme za sebou tretiu sezónu Trained Monkey Modding Racing Academy. Do bojov v nej sa zapojilo rekordných 41 jazdcov, z toho päť a viac pretekov absolvovalo v tejto sezóne 19 jazdcov. Do všetkých siedmych pretekov prišlo vrátane administrátora 13 z nich.

Rastislav Karczub
Alex Kubaš
Marián Kubán
Petr Molinek ml.
Petr Molinek st.
Tobiáš Ostrčil
Martin Randuch
David Rosík
Tomáš Somogyi
Martin Svoboda
Robert Štempel

Tomáš Valent
Jiří Valík

Ako zvyčajne, jazdilo sa v štyroch rôznych autách. Pre tentokrát boli nasadené štvorkolka Audi S1, monopost Tatuus FA01, a pretekárske špeciály Mazda MX5 Cup a Lotus Evora GTC.

V tejto sezóne sa jazdilo prevažne na nových tratiach, no vrátil sa aj Silverstone National z prvej sezóny. Ako zvyčajne trate boli vyberané tak, aby precvičili pohotovosť a schopnosť jazdcov prispôsobiť sa rozličným podmienkam a výzvam. Okrem Spomínaného Silverstone International, súťažili jazdci na Brands Hatch GP, Highlands Drift, Nürburgring GP, Red Bull Ring National, Silverstone GP a Vallelunga. Prekvapujúco najobľúbenejšou kombináciou sezóny sa stala Highlands Drift s Mazdou MX5 Cup a najviac všetkých potrápila Vallelunga na Tatuus FA01.

Opätovne sa jazdilo v dvoch triedach. V kategórii Gold sa bodovali všetci jazdci, ktorí sa zúčastnili aspoň jedného preteku. Nováčikovia a jazdci s menej skúsenosťami mali vlastnú výkonnostnú kategóriu Silver. Vďaka tomuto rozdeleniu si mohlo zabojovať o titul najlepšieho Akademika viacero jazdcov. V obidvoch triedach sa v každom preteku bodovalo dvakrát. Po vzore finálových pretekov v prvej Academy, sa okrem klasického bodovania vyhodnocovalo aj bonusové bodovanie, do ktorého sa zarátavali časové penalizácie v prípade prílišného porušovania limitov trate a spôsobených kolízií.

Víťazom Gold kategórie v tejto sezóne sa stal po napínavej sezóne Robert Štempel, pred Tomášom Valentom a Jiřím Valíkom, ktorí premenili túto sezónu na doposiaľ najnapínavejšiu vďaka tomu, že si držali od začiatku medzi sebou minimálne bodové rozdiely a v každých pretekoch predvádzali napínavé, ale férové  súboje. Tak ako v minulej sezóne o konečnom poradí nakoniec rozhodlo finále Multi-Class preteku, kde všetci traja štartovali v Lotus Evora GTC.

V kategórii Silver to bolo tento rok napínavé o niečo menej, nakoľko sa úlohy favorita pevne zhostil ôsmy jazdec z minulej sezóny, Tomáš Somogyi, a aj napriek jednému zaváhaniu v druhých pretekoch na trati Red Bull Ring National, nedovolil, aby sa pred neho v bodovaní ktokoľvek dostal. Svoj náskok konzistentnými výkonmi vo všetkých pretekoch postupne navyšol a tak neohrozene dokrúžil do konca šampionátu s náskokom 92 bodov pred druhým Rastislavom Karczubom a 144 bodov pred tretím Alexom Kubašom, ktorému sa podarilo prebojovať sa na pódium hneď vo svojej prvej sezóne.

Ako je už zvykom, po každých pretekoch sa u každého pretekára kontrolovala jazda a dodržiavanie pravidiel. Na základe tejto kontroly potom nasledovali penalizácie do bonusového bodovania a pripravil sa feedback, ktorý bol odprezentovaný jazdcom v rámci spoločného tréningu pred nasledujúcimi pretekmi. Počas tejto kontroly sa vyhodnocovali najzodpovednejší pretekári, ktorí boli následne ocenení titulom Prvý a Druhý Jazdec Dňa, a tým získali do celkovej tabuľky dodatočné bonusové body. V tejto sezóne bol jednoznačne najčistejčie jazdiacim jazdcom Martin Randuch, ktorý vďaka tomu nazbieral rekordný počet 11 bonusových bodov. a nechal za sebou o 3, respektéve 4 body druhého a tretieho v poradí, Jiřího Valíka a Rolanda Rácza.

Víťazom gratulujeme a zároveň všetkým zúčastneným ďakujeme za férové súboje a vysokú úroveň pretekania, ktorú jazdci dokázali udržať počas celej sezóny aj napriek účasti mnohých menej skúsených simracerov. Dúfame, že sa jazdci a najmä nováčikovia objavia v čo najväčšom počte aj v štartovom poli štvrtej sezóny, ktorá začína už o pár dní.

 

FH Mamoulian.