Matej Škoda – 1. miesto kvalifikácia GPZ2019

Ako ste sa dozvedeli o podujatí Veľká Cena Zvolena? Ste Zvolenčan, alebo ste za súťažou pricestovali?
Bývam vo Zvolene. Vstal som tesne pred obedom, listoval sociálne siete a narazil na info od stránky ZV-podujatia, že sa dnes konajú závody v simulátoroch. Ihneď som vstal, obliekol sa a vyrazil.
 
Mali ste nejakú špeciálnu prípravu na toto pudujatie?
Nakoľko som až do onoho dňa o akcií ani nevedel, nijak špeciálne som sa nepripravoval. Nevedel som, aký tam bude simulátor, aká hra či konzola.
 
Zúčastnili ste sa na podobnej akcii aj v minulosti?
Zatiaľ nie, ale plánujem sa závodeniu venovať, takže v budúcnosti podobné akcie určite navštívim.

Môžete trocha porozprávať o Vašich doterajších skúsenostiach s automobilovými simulátormi? Ktorý je Váš najobľúbenejší, a prečo?
Som fanúšik simulátorov, od malička. Už ako dieťa som sníval, že budem mať boby s volantom namiesto páčok. Vždy keď niekde vidím simulátor a mám možnosť si zajazdiť, využijem ju. Či už v obchodných domoch, na autosalónoch alebo herných prehliadkách. Pre mňa čím reálnejší pocit z jazdy, tým lepší simulátor. Veľmi ale nemusím tie vysoké hydraulické zostavy, ktoré so mnou hádžu zo strany na stranu. Nepríde mi to až tak reálne, skôr len divácky zaujímavé.

Ako ste sa k tejto záľube dostali? Koľko hodín týždenne trávite virtuálnym jazdením? Aké autá a trate Vám najviac sedia a máte najradšej?
Mať doma simulátor bol môj sen od malička. Jedného dňa som videl na ulici chalanov, ako niečo fotia a ja som sa potreboval zbaviť svojich zrkadloviek. Tak som sa im prihovoril a spriatelili sme sa. Jeden z nich bol automobilový pretekár Majo Sucháč a keď som prišiel k nemu domov, zistil som, že má v izbe simulátor. Vymenil ho so mnou za tie zrkadlovky 🙂

Zvyknem jazdiť zhruba 3x do týždňa, tak po dve tri hodinky. Jazdím Rally, F1 a okruhy takže vypísať, čo všetko obľubujem by bolo na dlho. Ale v poslednom čase jazdím najviac Nürburgring s autom Lamborghini Huracán GT3.

Na akej konfigurácii jazdíte (PC, konzola)? Jazdíte na ovládači alebo na volante(aký typ volantu máte)? Máte aj kokpit podobný tomu na akcii?
Mám aj PC aj PS4 Pro + PS VR. Začínal som s volantom Logitech G27, ktorý som nedávno vymenil za Thrustmaster T300 GT. Mám k tomu pevnú železnú konštrukciu s plne polohovateľnou autosedačkou z Octavie II. Už 3 roky to pomalinky rozvíjam a dokupujem nové veci.

Máte skúsenosti aj v reálnom pretekaní? Jazdíte alebo ste jazdilina motokárach alebo okruhu, poprípade rallycross atď. a aké sú Vaše najväčšie úspechy?
V reálnom závodení nemám absolútne žiadne skúsenosti. No mám kamarátov, ktorý majú, zaujímam sa o to, chodim na akcie a študujem to. Raz by som určite chcel pretekať aj v skutočnosti, mám v tom vášeň.

Ako by ste ohodnotili Veľkú Cenu Zvolena, čo sa Vám páčilo a čo nepáčilo, a čo by ste na nej radi zmenili, poprípade videli v budúcnosti.
Výborná akcia, hneď po príchode sa na mňa usmiali historické rally mašinky Lancia a BMW. Hneď za tým Maťova Matuškova formulka. Mohol som si vyskúšať RC driftérsku mašinu a v neposlednom rade sa zapojiť do pretekov v simulátoroch. Ten dojem bol pre mňa úžastný. Osobne by som vylepšil marketing akcie, aby sa dostala k viacerým ľuďom, aby bolo viacej závodníkov. A možno by som v prípade väčšieho záujmu rozmýšľal aj nad roztiedením jazdcov do kategórií. Bolo mi už teraz trochu divné závodiť v rovnakej kategórií s deťmi, ktoré drźali volant v ruke prvý krát. Hlavne som si hovoril, že by bolo super ak by tie deti mali vlastnú kategóriu a niekto najšikovnejši z nich mohol vyhrať, lebo proti nám starým capom čo to máme doma je nefér závodiť.